ΤΟ ΠΡΙΓΚΗΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΝΔΟΡΡΑΣ 2
Ας δούμε λοιπόν σήμερα το δεύτερο μέρος του αφιερωματός μας στο μικρό αυτό Ισπανό-Καταλόφωνο πριγκηπάτο. Συνεχίζουμε με Ιστορία, Δημογραφία, Γλώσσες, Θρησκεία και…. Μακροζωία!! (το πρώτο μέρος του αφιερώματος βρίσκεται εδώ)
Ιστορία
Η Πολιτεία της Ανδόρρας δημιουργήθηκε το 1278 όταν η περιοχή περιήλθε στον Κόμη ντε Φουά (Comte de Foix) και στον επίσκοπο του Urgel. Τα δικαιώματα όμως της Κομητείας αυτής πέρασαν μετά από γάμο του Ερρίκου του Δ’ στο Γαλλικό Στέμμα. Έτσι συνέχισε να βρίσκεται αυτοτελές μεν αλλά υπό την προστασία του εκάστοτε Βασιλέως, και σήμερα (κατά κληρονομικό δικαίωμα) Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η χώρα παραλείφθηκε από την συνθήκη του 1919, με αποτέλεσμα να παραμείνει σε εμπόλεμη κατάσταση με την Γερμανία ως το 1958. Το 1982 ανέλαβε πρώτος πρωθυπουργός οΌσκαρ Ρίμπας Ρέιγκ και στις 14 Μαρτίου του 1993 εγκρίθηκε Σύνταγμα με δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με το ίδιο το Σύνταγμα, τέθηκε σε ισχύ την ημέρα που δημοσιεύτηκε στην Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, στις 28 Απριλίου του 1993. Μερικούς μήνες αργότερα, στις 28 Ιουλίου του 1993, η Ανδόρρα έγινε μέλος του ΟΗΕ. Έπειτα από τις γενικές εκλογές του 2009, οι Σοσιαλδημοκράτες του Τζάουμε Μπαρτουμέου κέρδισαν συνολικά 14 έδρες στο 28μελές Γενικό Συμβούλιο έναντι 11 για το συνασπισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλμπέρτ Πιντάτ. Ο Μπαρτουμέου σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού από κοινού με το Ανδορρανό Κόμμα για την Αλλαγή (ApC), το οποίο κατέλαβε 3 έδρες.Ο Μπαρτουμέου εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2009 και ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Ιουνίου του ιδίου έτους.
Δημογραφία
Ο πληθυσμός της χώρας είναι 83.888 (195η στον κόσμο). Στο κρατίδιο ζουν Ισπανοί, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Βρετανοί και Ιταλοί, σε ποσοστό 67,7%. Οι Ανδορρανοί αποτελούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα, με 33% του συνολικού πληθυσμού. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 0,33% (εκτίμηση 2011) με τον ρυθμό γεννήσεων να είναι 9,66 γεννήσεις/1000 κατοίκους και θανάτων 6,35 θάνατοι/1000 κατοίκους πληθυσμού (εκτίμηση 2011).
Γλώσσες
Η καταλανική γλώσσα είναι η εθνική γλώσσα της χώρας. Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας μιλούν ισπανικά, γαλλικά ή και τις δύο γλώσσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρατίδιο είναι το μοναδικό μαζί με άλλα τρία (Γαλλία, Μονακό και Τουρκία) στην Ευρώπη που δεν έχει υπογράψει την Θεμελιώδη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Μειονοτήτων.
Θρησκεία
Ο πληθυσμός πρεσβεύει κυρίως το Ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Η προστάτιδά τους Αγία είναι η Κυρία του Μέρτιτξελ (Our Lady of Meritxell). Στις 8 Σεπτεμβρίου είναι εθνική εορτή, καθώς τιμάται η μνήμη της αγίας αυτής.
Μακροζωία
Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα του 2007, η Ανδόρα κατέχει το ρεκόρ μακροζωίας διεθνώς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2011, το μέσο προσδόκιμο ζωής στη χώρα είναι 82,43 χρόνια (στους άνδρες 80,35 και στις γυναίκες 84,64).
Πηγές : Βικιπέδια (wikipedia.org)