jamón serrano
Το Jamón serrano είναι το πιο διάσημο ίσως ισπανικό αλλαντικό, γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση του. Παράγεται από λευκό χοίρο,συγκεκριμένα απ’τα πίσω πόδια του, ενώ η ιδιαιτερότητά του που το κάνει πολύ νόστιμο, υγιεινό και δημοφιλές είναι ότι -στην παρασκευή του- ολόκληρο το κομματι μετατρέπεται σε αλλαντικό, χωρίς να τεμαχιστεί και να αλεστεί.
Η παρασκευή του είναι μία ολόκληρη διαδικασία, απολύτως φυσική, χωρίς την παρεμβολή χημικών ή μηχανημάτων.
Συγκεκριμένα, το πόδι καθαρίζεται και παστώνεται σε αλάτι για δύο εβδομάδες. Έπειτα, το κρεμάνε για μισό χρόνο να ξεραθεί και κατόπιν για άλλον μισό χρόνο σε ένα δροσερό μερος ώσπου να πάρει την τελική μορφή του.
Η λέξη serrano σημαίνει ‘βουνίσιος, ορεινός’, επειδή στις μεγάλες οροσειρές ξεκίνησε αρχικά η παρασκευή του, που λόγω του ιδανικού κλίματος , η γεύση του απογειωνόταν.
Οι Ισπανοί το καταναλώνουν μανιωδώς, ειδικά στα tapas bar, αλλά πλέον και εδώ μπορούμε να το συναντήσουμε σε μεγάλα supermercados (και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές από το ιταλικό προσούτο), αλλά και σε εξειδικευμένα tapas bar.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
http://lh6.ggpht.com/_G6g6CGBgrBs/SmpN-59YnRI/AAAAAAAAAS8/A6pHctd0I-I/C1.+Seville+-+tapas+bar+with+hams.JPG
η αποψη ενος tapas bar με το jamon να κρεμεται απο πανω
:-| :-| :-|
8-)
τελειο ειναι
Πραγματικά το καταναλώνουν μανιωδώς όμως. Το κόψιμο των φετών (σε ειδική βάση παρακαλώ) είναι σχεδόν οικογενειακή ιεροτελεστία!
όπως αντίστοιχη σχέση αγάπης έχουν οι Αραβες με τον παστουρμά!!
του οποιου παστουρμα το κοψιμο ειναι επισης ιεροτελεστια
το διαπιστωσα ψαχνωντας πληροφοριες
αν και πιστευω σημερα η μηχανη για τις φετες του τοστ κανει θαυματα
δε βολευει και πολυ ομως το σχημα του χαμον
Επίσης εχω την τύχη να διαθέτω Jamon στο ψυγείο μου αυτήν την στιγμή που μιλάμε (και λέω να φεύγω σιγά σιγά από το γραφείο για να πάω να τσιμπήσω κάτι, μου ανοίξατε την όρεξη με το post). Έχετε γράψει μήπως για την φρέσκια ιστορία με το Jamon και την μήνυση σε έναν καθηγητή σε σχολείο της χώρας;
απο που το πηρες?
οχι δε θυμαμαι κατι
πες μας και θα το ανεβασουμε αυριο
μου το έφερε η κοπέλα μου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, είναι Ισπανίδα και πηγαινοερχόμαστε συνέχεια μεταξύ Ελλάδας, Ισπανίας και Ολλανδίας (όπου και εργάζεται).
Η ιστορία είναι λίγο φρίκη, καθώς ένα παιδί μουσουλμάνων έκανε μήνυση σε έναν καθηγητή γιατί χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για την διδασκαλία την λέξη Jamon! (που για τους Ισπανούς είναι κάτι σαν το Τζατζίκι!). Ήμουν Ισπανία για της γιορτές και όλοι για αυτό λέγανε. Δείτε και αυτό για περισσότερα http://www.typicallyspanish.com/news/publish/article_28388.shtml
και keep up the good work!
ωραια θα το ανεβασουμε αυριο
Ποιο γνωστό ως Jamon Iberico. Για τους Ισπανούς είναι κάτι σαν θρησκεία. Έχω δει μπούτι να αξίζει 3,000€.
Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση ότι πέρσι τα Χριστούγεννα μαζί με αγορές σε πολυκατάστημα Ηλεκτικών ειδών έδιναν δώρο jamon.
Να το καθιερώσουμε και εδώ… Με κάθε αγορά στερεοφωνικού και ένα σουβλάκι απ’ολα δώρο!!
Υ.Σ: Εχεις το καλύτερο άβαταρ που έχω δει μέχρι στιγμής στο site! Εύγε!
Kι εσύ το χειρότερο :reallyangry: :reallyangry: :reallyangry:
βασικα το ιβερικο ειναι καπως διαφορετικο
αλλη ποικιλια
ναι ειναι το εθνικο τους προιον
Ιστορία: “Ειμαι Μαδρίτη σε φίλους Ισπανούς και προσπαθούν να μου εξηγήσουν τη διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις ποικιλίες του Jamon. Δοκιμάζω το πρώτο (φθηνο) ωραίο. Δοκιμάζω το Δεύτερο (ακριβό) και αυτό ωραίο. Δοκιμάζει ο Ισπανός το πρώτο λέει καλό. Δοκιμάζει το δεύτερο και κόντευε να κλάψει απότην απόλαυση” αυτό που θέλω να πω είναι ότι το jamon για τους Ισπανούς είναι κάτι παραπάνω από ένας μεζές…
πιο ιερό από ότι είναι ο φραπές για εμάς?
:laugh: :laugh: