Η τελευταια ταυρομαχια στην Καταλονια (video)
Χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν την περασμένη Κυριακή την αρένα ταυρομαχιών της Βαρκελώνης για να παρακολουθήσουν την τελευταία (νόμιμη τουλάχιστον) αναμέτρηση ταύρου με άνθρωπο στην Καταλονία.
Η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι την απαγόρευση των ταυρομαχιών υποκύπτοντας στις έντονες πιέσεις όλο και περισσότερων Ισπανών, για τους οποίους το θέαμα που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, είναι συνυφασμένο την κακομεταχείριση των ζώων.
Στην ιστορική ταυρομαχία αγωνίστηκε και ο θεωρούμενος ως κορυφαίος Ισπανός «ματαδόρ» Χοσέ Τομάς, ο οποίος, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, πήρε 350.000 ευρώ για να μαγέψει για τελευταία φορά τα πλήθη στη Βαρκελώνη. Με το κοινό να κραυγάζει «ολέ!», ο Τομάς και δύο ακόμη συνάδελφοί του, κάρφωσαν τα βέλη τους σε έξι ταύρους βάρους μισού τόνου.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ο ενθουσιασμός των Καταλανών για το άθλημα έφθινε σταδιακά. Οι ζητωκραυγές τους «πνίγονταν» σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από τις φωνές αυτών που το χαρακτήριζαν βαρβαρικό και παρωχημένο. Φιλοζωικές οργανώσεις αγωνίζονταν για την απαγόρευσή του, με τη στήριξη Καταλανών εθνικιστών, για τους οποίους η εκστρατεία αποτελούσε παράλληλα μια «πλατφόρμα» διαφοροποίησης από την υπόλοιπη Ισπανία.
«Το κοινοβούλιο απαγόρευσε τις ταυρομαχίες γιατί αποτελούν μια ισπανική φιέστα, όχι για να προστατεύσει τα ζώα», έλεγε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα El Mundo ο ταυρομάχος Σεραφίν Μαρίν, ο οποίος την Κυριακή σκότωσε τον τελευταίο ταύρο.
Ο νόμος για απαγόρευση των ταυρομαχιών στην αυτόνομη Καταλονία εγκρίθηκε από το τοπικό κοινοβούλιο τον Ιούλιο, μετά από αίτημα, το οποίο υπέγραψαν 180.000 πολίτες.
Μέλη φιλοζωικών οργανώσεων είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αρένα “La Monumental” για να πανηγυρίσουν τη νίκη τους, φορώντας ωστόσο μαύρα ρούχα, προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι οι ταυρομαχίες συνεχίζονται σε άλλες περιοχές. «Έξι ταύροι σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαρκελώνη, όμως μέσα στους επόμενους μήνες, άλλοι 12.000 θα χάσουν τη ζωή τους σε ολόκληρη την Ισπανία», δήλωσε η Αΐντα Γκασκόν, μία από τους ακτιβιστές.
Η κρατική τηλεόραση της Ισπανίας δεν μεταδίδει εικόνες από ταυρομαχίες, με την αιτιολογία ότι είναι πολύ βίαιες για τα παιδιά. Η Καταλονία είναι η δεύτερη ισπανική περιφέρεια που τις απαγορεύει, μετά από τις Κανάριες Νήσους που έκαναν την αρχή το 1991.
Παρότι οι ακτιβιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν εντατικά τις προσπάθειές για απαγόρευση σε ολόκληρη τη χώρα, παραδέχονται ότι θα συναντήσουν πολλά εμπόδια στη νότια Ισπανία – «πατρίδα» των ταυρομαχιών – και στη Μαδρίτη.
ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Επιτέλους! Οι Καταλανοί έκαναν την αρχή για να καταργηθεί αυτή η διαστροφή!
Πόσο “έθιμο” μπορεί να είναι η θέα του αίματος ενός ζώου και ο θάνατος που έρχεται αργά και βασανιστικά σε ένα στημένο παιχνίδι, όπου πριν μπει ο matador, ο ταύρος είναι ήδη αποδυναμωμένος από τους βοηθούς του;. Σίγουρα κάποιος που παρακολουθεί και μπορεί να απολαμβάνει αυτό το θέαμα είναι διεστραμένος και χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια. Η Ισπανία είναι μια χώρα με μεγάλη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και οι ταυτομαχίες είναι ένα αίσχος και μια μελανή κηλίδα στην παράδοση της. Με την ίδια λογική να επαναφέρουν οι Ιταλοί τους μονομάχους και την πάλη μέχρι θανάτου με σπαθιά και δόρατα; και αυτό “παράδοση” δεν είναι; Σίγουρα μετά από αυτήν την απόφαση οι Ισπανοί δικαιούνται να αισθάνονται πιο περήφανοι, και όλοι μας σιγουρα αισθανόμασται πιο περήφανοι σαν άνθρωποι!
Μακάρι να καταργηθούν από παντού οι ταυρομαχίες, και αυτό σίγουρα θα γίνει, η νέα γενιά είναι έτοιμη να το αποδεχθεί, φάνηκε αυτό με τις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους που μαζεύτηκαν στην Καταλονία!
Τα ζώα τα σκοτώνουμε για να φάμε το κρέας τους έτσι ώστε να επιβιώσουμε, ακόμη και στα σφαγεία ναρκώνουν τα ζώα πριν τη σφαγή για να υποφέρουν λιγότερο. Δεν τα σκοτώνουμε για να ηδονιστούμε από τον αργό και βασανιστικό θάνατο τους, αυτό είναι πέρα από κάθε βαρβαρότητα, είναι ανωμαλία.
Συγχαρητήρια στο castellano.gr που ενημέρωσε τον κόσμο του για το θέμα!
Συμφωνώ σε όλα φίλε, εκτός από ένα θεματάκι.
Ψάξε λίγο παραπάνω το θέμα των σφαγείων και της υπέρμετρης κατανάλωσης κρέατος και θα δεις ότι και εμείς φοράμε παρωπίδες.
Έχεις δίκιο! Οπωσδήποτε η υπέρμετρη κατανάλωση κρέατος είναι και αυτή ανεπίτρεπτη, και η φύση αρχίζει να εκδικείται, αν αναλογιστούμε πόση ενέργεια, πόσο νερό και πόσο ζωοτροφή χρειάζεται για την παραγωγή ενός περιττού κιλού κρέατος που θα καταναλωθεί σε μια κρίση βουλιμίας ή το πάσχα, έτσι, ¨”για το έθιμο”, αλήθεια, τι ωραίο έθιμο! Να σφάζουμε ομαδικά όλα αυτά τα αρνιά και μετά να γεμίζουν τα νοσοκομεία από έκτακτα περιστατικά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, αυτή είναι η ωμή αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι, το λένε οι αριθμοί, τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, τα καρδιακά επεισόδεια και οι τροφικές δηλητηριάσεις από πολυφαγία είναι πολύ περισσότεροι την ημέρα του πάσχα από τις άλλες μέρες, μια ημέρα που το κύριο τρόφιμο είναι κρέας αρνιού(αυτά για τα δικά μας “έθιμα” και την δική μας “παράδοση”, να μην λέμε μόνο των Ισπανών!)
Όπως και να έχει όμως, οι ταυρομαχίες δεν παύει να είναι ένα από τα πιο ειδεχθή και επαίσχυντα φαινόμενα των ημερών μας και πρέπει να γίνει αγώνας να καταργηθούν εντελώς, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.