πατατοσαλατα a la vasca
Αυτή είναι μία παραδοσιακή συνταγή που μας έρχεται από τη χώρα των βάσκων. Συγκεκριμένα, είναι το δικό τους τζατζίκι, αν και οι Βάσκοι γενικότερα τρελαίνονται για τέτοιου ειδους σάλτσες-σαλάτες και έχουν επινοήσει άπειρους συνδυασμούς. Αγαπημένο τους συστατικό είναι το ψάρι και συχνά βάζουν σε αυτές σολωμό, βακαλάο ή αντσούγια. Εμείς διαλέξαμε μία χωρίς θαλασσινά, που θα αρέσει και σε περισσότερους.
υλικά
3 μέτριες πατάτες
1 ματσάκι μαιντανό
1 ματσάκι άνιθο
1 κονσέρβα φύτρες σόγιας (στο supermercado)
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι φρέσκο
αποξηραμένο σκόρδο
ρίγανη
αλατι
πιπερι
ξύδι
λαδι
παρασκευή
Βράζουμε τις πατάτες αρκετά. Μόλις είναι έτοιμες τις πολτοποιούμε με ένα πηρούνι. Χτυπάμε στο μίξερ τη σόγια και προσθέτουμε στις πατάτες. Ρίχνουμε στο μείγμα μας το πιπέρι, το αλάτι, σκόρδο ανάλογα με τα γούστα μας-το αυθεντικό έχει μπόλικο-,αρκετό λεμόνι και ελάχιστο ξύδι. Προσθέτουμε λίγο λάδι για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο μαιντανό και άνιθο και ρίγανη από πάνω. Το σερβίρουμε με ψωμάκι.