mojama – αποξηραμενος τονος εξ αραβιας!
Στην όμορφη Cádiz της Ισπανίας παρασκευάζεται και καταναλώνεται εδώ και αρκετούς αιώνες ένας παστός τόνος , που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, ο τόνος κόβεται σε φιλέτα και παστώνεται σε θαλασσινό αλάτι. Έπειτα πωλειται και, φυσικά, διατηρείται για πολύ καιρό. Ο τόνος αυτός καταναλώνεται κομμένος σε πολύ λεπτές λωρίδες, σαν τον παστουρμά.
Το όνομα του αλίπαστου είναι mojama, λέξη αραβική , που ίσως σας θυμίσει το μουσαμά (ή μουχιαμά στα Κρητικά!) , αφού έχει κοινή ρίζα με αυτόν!
Λέγεται ότι οι Ισπανοί ψαράδες της Cádiz έμαθαν την τεχνική αυτή παστώματος από τους Άραβες, άριστους γνώστες της αποξήρανσης τροφών!